Plánujete chystať nedeľný obed pre vašu rodinu či priateľov, no varenie nepatrí medzi vaše obľúbené činnosti? Máte strach, že recept, ktorý im uvaríte im nebude chutiť? Veľkým pomocníkom môže byť kuchárska kniha alebo recepty na internete. Nájdete tam množstvo inšpirácie nielen na nedeľné obedy, ale taktiež na raňajky či večere. Okrem iného nájdete na internetových stránkach ako je napríklad chutnávareška, množstvo tipov a rád pre gazdinky, aby vaše recepty chutili čo najlepšie. Vo väčšine receptov sa udáva len postup a suroviny, z ktorých recept máte pripraviť. Viete ale napríklad, ako správne prichystať a upraviť mäso?
Ak plánujete pripraviť morčacie mäso, dôležité je dĺžka jeho pečenia. Ako dlho piecť morčacie mäso, aby bolo šťavnaté a zároveň zdravotné nezávadné a dostatočne prepečené? Pri dlhom pečený mäsa dochádza k jeho vysušeniu a takisto ku strate živín. Pri krátkom pečení zase riskujete, že mäso nebude dostatočne do hĺbky prepečené a nebudú tak určite zlikvidované všetky potencionálne baktérie či parazity. Neexistuje priamy návod na to, koľko ktoré mäso je potrebné tepelné upravovať. Dĺžka tepelnej úpravy veľmi závisí od spôsobu, ako ho pripravujete. Je to pečenie alebo grilovanie?
Ak mäso pečiete v rúre, na čas pečenia sa nemôžete spoliehať. Každá rúra totižto pečie inak. Lepšie indikátor prepečenosti mäsa je jeho vnútorná teplota. Tá by mala dosiahnuť minimálne 70°C v strede mäsa, čím si budete môcť byť istý, že mäso je už dostatočne upečené. Pri dlhšom pečení následne dôjde ku jeho vysušeniu, preto je táto teplota ideálna na ukončenie pečenia. Príprava morčacieho mäsa naozaj nie je komplikovaná vec. Ak sa budete riadiť radami a typmi, ako dlho piecť mäso aby bolo šťavnaté, určite sa vám podarí. V receptoch nájdete aj množstvom inšpirácii na dobre ochutenie a na prípravu skvelých marinád. Budete si môcť byť istý, že obed ktorý pripravíte bude všetkým chutiť.